1. Μελετήστε εξονυχιστικά τους όρους που υπογράφετε. Πωλητές προσοχή: εκτός από την εκτίμηση της αξίας και την αμοιβή του οίκου (που σίγουρα θα έχετε συμφωνήσει) υπάρχει μια γκάμα όρων στα 'μικρά γράμματα' που τελικά μεταφράζονται σε €, $, £! Φροντίστε να εξετάσετε κάθε όρο πριν δεσμευτείτε νομικά με τον οίκο. Συμβουλευτείτε δικηγόρο για να διαφυλάξετε τα δικά σας συμφέροντα.
2. Πουλήστε στην σωστή στιγμή. Μάθετε ό,τι μπορείτε για τις διακυμάνσεις της αγοράς της τέχνης γενικά και για την τρέχουσα αγορά του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Γιατί? Οι πιθανότητες για μια επιτυχημένη πώληση εξαρτώνται από την 'όρεξη' της αγοράς (ζήτηση) καθώς και από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά.
3. Σκεφτείτε καλά τον τρόπο που θα προωθήσετε το έργο στον οίκο. Το να μεταδώσετε στον οίκο την πίστη σας στο έργο μπορεί να επηρεάσει μια σειρά από παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα (όπως η εκτίμηση της αξίας). Ανάλογα με το έργο, ίσως χρειαστεί να επισημάνετε και να προωθήσετε ένα εύρος παραγόντων, από τις συνθήκες της γενικής αγοράς τέχνης μέχρι την προέλευση του έργου, και να τους ζυγίσετε κατάλληλα.
4. Αποφύγετε μια εκτίμηση πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή. Εάν το έργο εκτιμηθεί πολύ υψηλά, μπορεί να αποθαρρύνετε πιθανούς αγοραστές. Εάν εκτιμηθεί πολύ χαμηλά, ίσως πουλήσετε φθηνά. Ένας συνδυασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του έργου με τις συγκεκριμένες συνθήκες της αγοράς θα καθορίσουν το εάν μπορείτε να πιέσετε για μια επιθετική εκτίμηση ή είναι καλύτερα να ενεργήσετε πιο συντηρητικά.
5. Πουλήστε στο κατάλληλο μέρος (χώρα, οίκος, δημοπρασία). Ανακαλύψτε ποια αγορά κινείται περισσότερο στην κατηγορία του έργου σας. Είναι καλύτερα να πουλήσετε σε κάποια θεματική δημοπρασία σε ένα από τα μεγάλα κέντρα ή το να κινηθείτε πιο τοπικά θα αποδώσει περισσότερο? Ακόμα και διαφορές μεταξύ των τμημάτων των οίκων μπορεί να είναι κρίσιμες. Ένας οίκος μπορεί να είναι πιο δυνατός στις δημοπρασίες Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά να έχει πιο φτωχό ιστορικό στις πωλήσεις Ρωσικής τέχνης. Μάθετε όσο γίνεται περισσότερα για το ποιο είναι το κατάλληλο μέρος να πουλήσετε!
6. Ασφαλίστε το έργο κατάλληλα. Χωρίς αμφιβολία, θα πρέπει να ασφαλίσετε το έργο επαρκώς. Παράλληλα, δεν θα θέλετε να δείτε τα κέρδη από την πώληση να εξανεμίζονται. Θα πρέπει να φροντίσετε να διαπραγματευτείτε ένα δίκαιο κόστος ασφάλισης με τον οίκο ή αλλιώς ότι θα μπορείτε να κανονίσετε ανεξάρτητη ασφάλεια από εγκεκριμένους ασφαλιστές τέχνης.
7. Φροντίστε ο οίκος να προωθήσει το έργο σας όπως του αξίζει. Συνεργαστείτε με τον οίκο όσων αφορά στην περιγραφή του έργου στον κατάλογο, στον χώρο που αφιερώνεται και στην αρίθμηση του έργου. Ζητήστε μια ευνοϊκή θέση κατά την διάρκεια της έκθεσης. Σιγουρευτείτε ότι η ποιότητα του έργου σας καθρεπτίζεται στην παρουσίαση και την προώθηση.
8. Μάθετε για τυχόν περιορισμούς στην μεταφορά. Ανάλογα με το έργο και το πού βρίσκεται, η μεταφορά του μπορεί να υπόκειται σε διασυνοριακούς περιορισμούς (για παράδειγμα, έργα από ελεφαντόδοντο χρειάζονται ειδικές άδειες εξαγωγής). Συλλέξτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις την τελευταία στιγμή.
9. Ξανά! Μελετήστε εξονυχιστικά τους όρους που υπογράφετε. Αυτό δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά! Λάβετε ανεξάρτητη νομική συμβουλή για τους όρους που υπογράφετε γιατί μπορεί να μεταφραστούν σε κόστη που θα επηρεάσουν τα κέρδη σας ή, χειρότερα, σε κόστη χωρίς κέρδη.
Εάν δεν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο για να ερευνήσετε την αγορά και να αξιολογήσετε τους παραπάνω παράγοντες, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν προσεγγίσετε τους οίκους δημοπρασιών. Εάν επιθυμείτε να γλιτώσετε χρόνο και ματαίωση, αναθέστε την πώληση σε έναν ειδικό.
Η Φοίβη Κουβελά είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο δίκαιο της τέχνης. Δρα συμβουλευτικά σε θέματα που σχετίζονται με την αγορά, τη διατήρηση, το δανεισμό και την πώληση έργων τέχνης.