ArtSecure

View Original

Διαχείριση Εμπορικών Σημάτων - Μέρος 1: Έλεγχος Διαθεσιμότητας

Η επιλογή, δημιουργία, κατοχύρωση και διαχείριση εμπορικών σημάτων αποτελούν βασικό πυλώνα μιας επιχείρησης για τα οποία απαιτείται αφενός εμπορική κατανόηση των αναγκών της επιχείρησης, αφετέρου νομική γνώση εθνικού δικαίου και αλλοδαπών δικαιοδοσιών.

Στο ArtSecure διαχειριζόμαστε μια ευρεία γκάμα εθνικών, Ευρωπαϊκών και διεθνών εμπορικών σημάτων. Στο παρόν άρθρο παραθέτουμε τη μεθοδολογία που ακολουθούμε κατά τον έλεγχο διαθεσιμότητας ενός σήματος.

Έλεγχος Διαθεσιμότητας

Πριν υιοθετήσει μια επιχείρηση ένα εμπορικό σήμα και αρχίσει να συναλλάσσεται εμπορικά με αυτό, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί εάν κάποιος ανταγωνιστής έχει κατοχυρώσει ίδιο ή παρόμοιο σήμα για τα ίδια προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη κατά τα αρχικά στάδια επιλογής και δημιουργίας ενός σήματος για δύο λόγους. Αφενός διότι η χρήση του σήματος που παραβιάζει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ανταγωνιστή φέρει νομικές επιπτώσεις. Αφετέρου διότι η επένδυση στην οποία έχει προβεί η επιχείρηση για να καθιερώσει το εμπορικό σήμα στις συναλλαγές της και να το καταστήσει γνωστό στους καταναλωτές θα χαθεί εάν υποχρεωθεί μεταγενέστερα να αλλάξει εμπορικό σήμα.

 Κάθε αρχικός έλεγχος διαθεσιμότητας ενός σήματος σχεδιάζεται βάσει των αναγκών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ενδεικτικές πληροφορίες που συλλέγουμε είναι:

·      Είναι το εμπορικό σήμα λεκτικό, με γραφική απεικόνιση ή συνδυαστικό; Ένα σήμα με γραφιστική απεικόνιση ενδέχεται να χρειάζεται ξεχωριστό έλεγχο σχεδίου.

·      Για ποια προϊόντα/ υπηρεσίες πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το σήμα; Υπάρχουν πλάνα για επιπρόσθετα μελλοντικά προϊόντα/ υπηρεσίες;

·      Σε ποιες χώρες πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το σήμα;

·      Θα χρησιμοποιηθεί το σήμα και ως όνομα χώρου (domain name) ή εταιρική επωνυμία;

·      Παραδείγματα της εμπορικής χρήσης του σήματος, όπως διαφημίσεις, σχέδια συσκευασίας, φυλλάδια, ιστοσελίδα κλπ για να έχουμε εικόνα του τρόπου χρήσης του σήματος.

Προκαταρτικός Έλεγχος

Ο έλεγχος αυτός γίνεται για πανομοιότυπα ή σχεδόν πανομοιότυπα σήματα κατά το στάδιο επιλογής του εμπορικού σήματος έτσι ώστε να εντοπιστούν προφανή εμπόδια και να αποφευχθεί ένας ολοκληρωμένος έλεγχος για σήματα που δεν είναι διαθέσιμα. Ο πελάτης μας παρέχει μια λίστα με 15-20 πιθανά ονόματα και απορρίπτουμε αυτά που δεν είναι διαθέσιμα. Για τον έλεγχο αυτό χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για διεθνή μητρώα εμπορικών σημάτων. Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να ελεγχθούν και μελλοντικές αγορές (χώρες) στις οποίες μπορεί να θέλει να επεκταθεί ο πελάτης· ένας ελλιπής προγραμματισμός από αυτή την άποψη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί η επιχείρηση μελλοντικά να χρησιμοποιεί διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικές χώρες.  

Ολοκληρωμένος Έλεγχος

Εάν κατά τον προκαταρτικό έλεγχο δεν διαπιστωθούν εμπόδια, συμβουλεύουμε να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένο έλεγχο διαθεσιμότητας. Εδώ ελέγχονται τα παρόμοια σήματα που προστατεύονται για παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες ή σήματα η ομοιότητα των οποίων μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στο κοινό. Επιπλέον ένας ολοκληρωμένος έλεγχος επεκτείνεται και σε προϊόντα ή υπηρεσίες που θεωρούνται παρόμοια με αυτά του πελάτη, για παράδειγμα οι τσάντες μπορεί να θεωρηθούν παρόμοιες με τα παπούτσια, παρόλο που τα δύο αυτά προϊόντα προστατεύονται από διαφορετικές κλάσεις. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό του πελάτη, ο ολοκληρωμένος έλεγχος μπορεί να διενεργείται για περισσότερες χώρες ή μπορεί να προτεραιοποιείται.

Εκτός από ονόματα, η λίστα με τα είδη εμπορικών σημάτων σταδιακά αυξάνεται· χρώματα, ήχοι και μουσική, σχέδια και συσκευασίες μπορούν πλέον να κατοχυρωθούν ως εμπορικά σήματα. Συνεπώς ενδέχεται να είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί στρατηγική ελέγχου διαθεσιμότητας και για μη-λεκτικά σήματα.